Xavier maître fromager-affineur, Toulouse









Aquesta ha estat una visita que tenia pendent fa temps i que no m'ha decebut ni mica.

Vaig conèixer en François durant el taller de formatges que va fer a l'hotel Peralada. Jo no coneixia l'ofici d'afinador, i com a bona amant del formatge vaig investigar en què consistia.

És un ofici artesanal i curiós.

L'afinador és la persona responsable de que el formatge es posi a la venda en el moment òptim de maduració.
Selecciona les peces de formatge de curta maduració i les distribueix en les seves càmeres, segons la temperatura i els graus de maduració que necessiten, ja que cada cambra està acondicionada segons les necessitats.
Tot això es realitza a través d'un procés rigurós i ple de mimus, que el mestre aplicarà cada dia mentres duri el procés. Van donant la volta a les peces una per una perquè rebin la mateixa temperatura, humitat i velocitat de l'aire de manera que el verdet s'implanti adeqüadament.
Durant el procés s'hi implanten diversos tipus de bacteries que aporten personalitat al producte que transformen la seva textura i el seu gust.

La visita va començar a les 20h davant la botiga que està a la plaça Victor Hugo de Toulouse. Erem un grup d'unes 25 pax.
Vam anar a les caves on guarden els formatges i els afinen sota la botiga i ens va explicar el procés que porta un formatge a l'excel.lència.

Cap a les 21h vam començar el menú-degustació. Teniem pa iun plat amb raïm, rabanets, olives i tomàquets cherry per anar menjant entre formatge i formatge per netejar la boca.
Damunt la taula ampolles de vi espumós rosat i blanc per començar el primer tastet. Desde bries, comtés, cremosos, tendres, blaus...unes 25 varietats maridades amb els seus corresponents vins i licors van fer que la vetllada resultés amena, interessant i apassionant desde l'explicació que en François ens feia de cadascún d'ells.

En total van ser unes 4 hores de pur plaer.

Totalment recomanable si ets un amant del formatge!
















































Comentaris